Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand wordt vermeldt op het objectief en is altijd in millimeters.  Je ziet bijvoorbeeld 50 mm, 70 mm of  24-70 mm op het objectief staan.  Wat betekenen die waardes?  Technisch gesproken is het de afstand in millimeters gerekend vanaf de sensor van de camera tot het midden van je lens.

 

Anders gezegd, de afstand waar de lichtstralen in je lens weer samenkomen (op de sensor)  nadat ze door de lens gebroken zijn. Staat er één waarde op  dan heb je te maken met een prime lens, ofwel een lens met een vaste brandpuntafstand.  Staat er bijvoorbeeld 24-70 op dan heb je te maken met een zoom objectief  met een bereik van 24 mm grootboek tot een gematigde telelens van 70 mm.

De brandpuntafstand is van invloed op het beeld wat je ziet.  Hoe lager het getal, hoe groter het beeldveld . Hoe hoger het getal wordt, hoe minder er van de naaste omgeving valt te zien, hierbij wordt het beeldveld dus kleiner.  Een brandpuntafstand van 50 mm wordt gezien als de brandpuntafstand die overeenkomt met het menselijk oog.  Bij deze afstand is de afbeelding nagenoeg zonder vervorming.

Als de brandpuntafstand kleiner wordt, 24 mm, 18 of nog kleiner dan spreek je van een grootboekobjectief waarbij er weliswaar meer in het beeld komt, maar waarbij er ook een grotere kans op vervorming ontstaat. Teleobjectieven beginnen bij een brandpuntafstand van 105 mm of hoger, waarbij 200 en 300 mm vaak gebruikt worden voor sportfotografie. Hogere waardes van 400 en 500 mm komen ook voor. Een kenmerk van het teleobjectief is dat het beeldveld kleiner is en dat het beeld in elkaar wordt gedrukt naaramte de brandpuntafstand toeneemt.

Vragen hierover?

Vragen zijn welkom