JPEG Fotografie

JPG of JPEG staat voor: Joint Photographic Experts Group. Het is het bestandsformaat wat het meest wordt gebruikt voor foto’s. Een foto opgeslagen in JPEG is gecomprimeerd. Hierbij worden door de software grote groepen pixels in een foto gecomprimeerd tot een of meerdere nieuwe pixels.

Kwaliteit van JPEG

De foto wordt als het ware in de camera bij JPEG al tot een acceptabel eindproduct opgeslagen.  Naast het voordeel van een kleiner bestand is er ook verlies aan kwaliteit.

Het voordeel van deze compressie is  dat het zich uitstekend leent om je foto’s  te delen op internet en op social media.  Een nadeel van JPEG is de beperking van nabewerking met fotosoftware. Bij het opslaan van een JPEG bestand treedt er altijd verlies aan informatie op in de pixels. Dit verlies is niet meer te herstellen. Als je in JPEG fotografeert, stel dan de hoogst mogelijke kwaliteit in op de camera.

Wil je als gebruiker je foto’s nabewerken en de beste kwaliteit eruit halen dan is JPEG  niet geschikt en fotografeer je in RAW (RAW is geen afkorting zoals JPEG, maar RAW  staat voor de ruwe en onbewerkte gegevens)

Vragen hierover?

Vragen zijn welkom