RAW Fotografie

Een RAW bestand kan worden vergeleken met het analoge negatief van vroeger dat nog ontwikkeld moet worden.  Het RAW bestand  bevat alle onbewerkte en ruwe informatie.  Het RAW bestand  komt geheel onbewerkt uit de camera.  Bij een JPEG bestand daarentegen wordt er altijd compressie toegepast waarbij het bestand in de camera al een aantal bewerkingen ondergaat waarbij als het ware een kant en klaar product wordt opgeleverd.

 

Fotografeer je in RAW dan heb je de  maximale mogelijkheden om achteraf nog aanpassingen aan te brengen tijdens het nabewerken.  Denk hierbij aan het aanpassen  van de  witbalans, scherpte, kleurtemperatuur en kleurruimte.

Een RAW bestand is geen uniforme bestandsindeling zoals JPEG, en iedere camera fabrikant kent zijn eigen RAW bestandsindeling. De grote cameramerken leveren  een eigen vaak beperkt fotobewerkingsprogramma mee. (NikonCapture voor Nikon , DPP  voor Canon en Olympus Workspace, (voorheen Olympus viewer) van Olympus)  zijn programma’s waarmee merk eigen RAW opnames kunnen worden bewerkt. Uitgebreide fotobewerkingsprogramma’s zoals Lightroom en Photoshop kunnen nagenoeg elke RAW bestandsindeling aan.

Een nadeel van een  RAW bestand is dat het  groter is  dan een JPEG bestand en vraag dus om meer ruimte op je geheugenkaart.

Een voorbeeld om aan te geven wat een belangrijk verschil is tussen een RAW en een JPEG bestand. Stel je maakt een foto in zwart wit in JPEG. Je wilt deze naderhand omzetten naar een kleurenfoto. Dit is niet  mogelijk omdat tijdens  het wegschrijven naar de geheugenkaart de kleureninformatie uit het bestand is gehaald. Dezelfde foto in RAW vastgelegd, omvat wel alle informatie, zodat hiermee wel kan worden  geswitcht tussen zwart-wit en kleur.

Vragen hierover?

Vragen zijn welkom